Objectius

Un dels objectius d’aquest projecte és el de promoure una ciutadania activa, el d’una població que no es quedi de braços plegats davant dels aspectes incòmodes de la societat, sinó que actuï i faci el que està a les seves mans per solucionar-los. Un dels problemes que sembla inherent a qualsevol gran capital europea és el de l’existència d’un quart món, i no volem que els joves ignorin el problema. Volem que el coneguin i reaccionin, i creiem que la manera més eficaç d’aconseguir-ho és enfrontant-los al problema directament, sense cap tabú ni maquillatge: no els volem espantar, però tampoc enganyar. Creiem que el testimoni directe, l’experiència viscuda, és la millor manera d’aconseguir aquest objectiu, el d’esperonar els joves perquè s’involucrin i participin en els mecanismes de solidaritat i voluntariat de la seva ciutat. Pensem que són ells, els joves, els que faran que el futur sigui una mica millor, i volem que comencin a involucrar-se en la millora del món des d’ara mateix, quan les seves ments i els seus cossos estan plens d’idees i energia.

També volem desenvolupar la solidaritat i promoure la tolerància entre els joves. Pensem que és més fàcil ser solidari i tolerant amb allò que es coneix, ja que allò que es coneix es comprèn, i la comprensió és el primer pas cap a la tolerància i el respecte cap a aquells que viuen diferent d’un mateix. És per això que volem crear un entorn en què dos grups socials, el de joves adolescents i el de persones sense llar, puguin interactuar i conèixer-se, i contemplar-se mútuament amb ulls amics. Però no només volem proporcionar aquest entorn, sinó que també volem facilitar les eines per a la reflexió, així com les eines per promoure el canvi d’actitud, el qual és un dels passos a seguir en la integració de les persones que habiten al quart món. Per a nosaltres és fonamental el diàleg i la trobada intercultural que es produirà entre els dos grups, els joves i les persones sense llar. Creiem que, tot creant un entorn adequat perquè el contacte i el diàleg es produeixin, ajudarem a fer que hi hagi un canvi de mentalitat, el descobriment d’una altra manera de veure i entendre el món i la supressió de la por del que és desconegut. És molt important per a nosaltres lluitar contra la por i el menyspreu, sobretot si són injustificats. No ens agrada una societat en què n’hi ha uns que miren amb desplaer els altres, sense ni tan sols donar a aquests altres l’oportunitat d’expressar-se. Per això volem crear un entorn en què dos mons, sovint distants, puguin conèixer-se i donar-se la mà.

Una de les nostres prioritats és el procés d’inclusió en la societat de les persones sense llar i en la participació dels joves en aquest procés. Aquest procés no és tan sols una tasca de les persones sense llar ni d’unes quantes persones compromeses, sinó que és una tasca de tots, ja que no hi ha persones excloses si no hi ha algú que les exclogui, ni hi ha persones ignorades si no n’hi ha una altra que les ignori. Per això volem donar a les persones sense llar una oportunitat per explicar la seva manera de veure el lloc on habiten, volem oferir-los les oïdes joves d’aquells que, en un futur proper, seran també els responsables de portar a terme el procés d’inclusió en la societat d’aquells que no han tingut gaire sort a la vida. Pensem que, un cop portada a terme la visita, i fins i tot mentre es prepara, les persones sense llar se sentiran més capaces, més útils, i això farà que en el futur es vegin més propenses a fer tasques que potser abans creien irrealitzables; sentir-se útil i capaç és fonamental per poder-se tornar a integrar a la societat.

Sobretot, però, el que el projecte vol combatre i prevenir són els prejudicis, les actituds que porten a l’exclusió. I la millor manera de combatre un prejudici, creiem, és mostrant que és fals. Així doncs, el contacte directe amb persones sense llar ajudarà els joves a comprendre que no tot el que senten a dir és cert, que han de ser crítics i no jutjar abans de conèixer. Totes aquestes lliçons són de vital importància en la vida d’un jove, unes lliçons que es poden aprendre dins d’un centre acadèmic, però que només es comprendran i assimilaran realment mitjançant propostes com la nostra, que permeten el coneixement i la comprensió a través de l’experiència directa, de les vivències en primera persona.

Volem, en definitiva, a través del testimoni directe i el diàleg, crear una ciutat i, per extensió una societat, més tolerant, més comprensible i més oberta al que és desconegut, al que espanta, a conèixer què hi ha més enllà d’allò que sempre ens han dit que és.

Anuncis